Проєкт збереження традицій здорового харчування «Споживай свідомо»

Проєкт збереження традицій здорового харчування «Споживай свідомо»

ukraine

Період впровадження проєкту:

2015-2020 рр

Завдання:

Завдання нашого виробництва – зберегти сімейні традиції здорового харчування, зокрема шляхом відмови від використання транс-жирів.

На жаль, людство не завжди використовує передові наукові відкриття лише собі на благо. Зараз продукти гідрогенізації можна зустріти всюди: це спреди, сирні продукти, майонези, цукерки, крекери, печиво, торти та інша випічка на маргарині і сметані.

Вбудовуючись в клітини людського організму, спотворена молекулярна структура гідрогенізованих жирів порушує клітинний метаболізм, перешкоджає повноцінному живленню клітин і сприяє накопиченню токсинів, що стає причиною захворювань.

Вчені довели, що систематичне вживання продуктів, які містять транс-жири, скорочує тривалість життя і  стає причиною ішемічної хвороби серця, стенокардії, інфарктів міокарда, серцевої недостатності. А ще транс-жири провокують атеросклероз, хворобу Альцгеймера, діабет, жирову дистрофію печінки, онкологічні недуги.

На жаль, в Україні не проводяться дослідження щодо захворювань і смертності, спричинених вживанням продуктів із транс-жирами. Проте відомо, що понад 60% населення нашої країни помирає від серцево-судинних захворювань.

Рішення:

Міжнародна практика налічує декілька підходів до вирішення проблеми споживання транс-жирів у харчових продуктах:

  •  маркувати продукти – зазначати у складі продукту транс-жири (на жаль, це малоефективно);
  •  заборонити використання транс-жирів на законодавчому рівні (не впроваджено в Україні).

 

Наше підприємство обрало:

  • відмову від використання у своєму виробництві транс-жирів та продуктів, що їх містять;
  • поширення інформації про вплив гідрогенізованих жирів на організм людини серед споживачів;
  • популяризацію здорового збалансованого харчування.

Результати:

Протягом одного року наше виробництво замість 1000 кг спредів для кремових виробів використовує 1000 кг вершкового масла, замість 5500 кг маргарину – 3000 кг вершкового масла і 2000 кг соняшникової олії. У перерахунку на масову частку транс-жирів в спредах і маргаринах – це близько 2500 кг шкідливого жиру. Враховуючи те, що кожен житель Східної Європи в день споживає близько 30г транс-жирів, річна відмова у використанні транс-жирів на нашому виробництві дозволила 83000 людей 1 день прожити без їх споживання. Мова йде про маленьке виробництво у 200-300 кг на добу. 

Якщо зменшити кількість жирів у раціоні людини з 30г до 5г, то ризик інфаркту зменшиться на 23%.

Саме тому ми спрямовуємо свій вектор розвитку на співпрацю з великими продовольчими супермаркетами шляхом реалізації нашої продукції більшій кількості споживачів.

Ще одним вагомим результатом реалізації проєкту є ведення постійної інформаційної пропаганди серед населення щодо:

  • переваг натуральної продукції;
  • негативного впливу хімічних добавок на організм людини;
  • важливості підтримки національних крафтових виробників.

Категорія: Суспільство

Претендент:

Кондитерська «Цедра»

cedra logo

Про компанію:

Кондитерська «Цедра» – це компанія, що займається крафтовим виробництвом натуральних кондитерських виробів.

Цілі Сталого Розвитку

GOALS_Ukr-02
GOALS_Ukr-03

Партнери

ТОВ «Оржицький молокозавод»