Проєкт збереження традицій здорового харчування «Споживай свідомо»
Період впровадження проєкту:
2015-2020 рр
Завдання:
Завдання нашого виробництва – зберегти сімейні традиції здорового харчування, зокрема шляхом відмови від використання транс-жирів.
На жаль, людство не завжди використовує передові наукові відкриття лише собі на благо. Зараз продукти гідрогенізації можна зустріти всюди: це спреди, сирні продукти, майонези, цукерки, крекери, печиво, торти та інша випічка на маргарині і сметані.
Вбудовуючись в клітини людського організму, спотворена молекулярна структура гідрогенізованих жирів порушує клітинний метаболізм, перешкоджає повноцінному живленню клітин і сприяє накопиченню токсинів, що стає причиною захворювань.
Вчені довели, що систематичне вживання продуктів, які містять транс-жири, скорочує тривалість життя і стає причиною ішемічної хвороби серця, стенокардії, інфарктів міокарда, серцевої недостатності. А ще транс-жири провокують атеросклероз, хворобу Альцгеймера, діабет, жирову дистрофію печінки, онкологічні недуги.
На жаль, в Україні не проводяться дослідження щодо захворювань і смертності, спричинених вживанням продуктів із транс-жирами. Проте відомо, що понад 60% населення нашої країни помирає від серцево-судинних захворювань.
Рішення:
Міжнародна практика налічує декілька підходів до вирішення проблеми споживання транс-жирів у харчових продуктах:
- маркувати продукти – зазначати у складі продукту транс-жири (на жаль, це малоефективно);
- заборонити використання транс-жирів на законодавчому рівні (не впроваджено в Україні).
Наше підприємство обрало:
- відмову від використання у своєму виробництві транс-жирів та продуктів, що їх містять;
- поширення інформації про вплив гідрогенізованих жирів на організм людини серед споживачів;
- популяризацію здорового збалансованого харчування.
Результати:
Протягом одного року наше виробництво замість 1000 кг спредів для кремових виробів використовує 1000 кг вершкового масла, замість 5500 кг маргарину – 3000 кг вершкового масла і 2000 кг соняшникової олії. У перерахунку на масову частку транс-жирів в спредах і маргаринах – це близько 2500 кг шкідливого жиру. Враховуючи те, що кожен житель Східної Європи в день споживає близько 30г транс-жирів, річна відмова у використанні транс-жирів на нашому виробництві дозволила 83000 людей 1 день прожити без їх споживання. Мова йде про маленьке виробництво у 200-300 кг на добу.
Якщо зменшити кількість жирів у раціоні людини з 30г до 5г, то ризик інфаркту зменшиться на 23%.
Саме тому ми спрямовуємо свій вектор розвитку на співпрацю з великими продовольчими супермаркетами шляхом реалізації нашої продукції більшій кількості споживачів.
Ще одним вагомим результатом реалізації проєкту є ведення постійної інформаційної пропаганди серед населення щодо:
- переваг натуральної продукції;
- негативного впливу хімічних добавок на організм людини;
- важливості підтримки національних крафтових виробників.
Категорія: Суспільство
Претендент:
Кондитерська «Цедра»
Про компанію:
Кондитерська «Цедра» – це компанія, що займається крафтовим виробництвом натуральних кондитерських виробів.